Boekentips van onze leesmediaconsulenten & mediacoaches
Doe inspiratie op met deze leuke en interessante boekentips van onze leesmediaconsulenten en mediacoaches.
Voeding voor mooie gesprekken
Een mooie en grappige verhalenbundel over een boom en zijn bewoners. De boom is oud en stil, maar als je goed kijkt is het een wereld op zichzelf.
Leesmediaconsulent Jacqueline tipt “De boom die een wereld was”. Een boek met rijke taal waarin de geheimen, eigenaardigheden en gedachten van vele dieren samen komen. Verhalen als voeding voor mooie gesprekken met de klas. Leeftijd 9+
Meer informatie en reserverenDurf je jezelf te zijn?
Een originele jeugddetective, waarin ruimte is voor diversiteit en jezelf zijn. Zonder de nadruk hierop te leggen.
Mediacoach Yvonne tipt “De Superhacker”. Moos speelt de hoofdrol in dit boek. Ze is slechthorend en kan goed hacken. Haar talent zet ze in voor grappige dingen, maar durft ze het te gebruiken als het gevaarlijk wordt? Leeftijd 10+
Meer informatie en reserverenEen koning die op zoek gaat naar niets
De koning heeft alles! Alles wat er maar is heeft hij verzameld en tentoongesteld in zijn kasten. Het enige wat hij niet heeft, is niets. Dus gaat de koning op zoek naar niets. In de woestijn, in het heelal, waar vind je nou niets? Heel leuk boek over het concept ‘niets’. De conclusie is misschien wat lastiger voor de jonge kinderen, maar geeft wel een mooie aanleiding voor een gesprek over wat nou niets is. Voor kinderen vanaf 3 jaar.
Volgens onze consulent Marieke geeft het boek een mooie aanleiding voor interactieve gesprekken. Wat is nou niets? Kan je dat zien, kan je dat voelen? Wanneer voel je niets? Of voel je altijd wel iets? Hele mooie aanleiding voor de meer diepgaande gesprekken. Zeker niet alleen geschikt voor de kleuters, maar ook voor oudere kinderen.
Meer informatie en reserverenOp zoek naar lichtpuntjes
Het bos is al dagenlang donker, en het regent de hele tijd. De dieren zitten moedeloos en mopperend bij elkaar onder een dikke dennentak. ‘Waar is al het licht gebleven?’ vraagt Veldmuis zich vertwijfeld af. ‘Waar zijn de restjes van de zon? We moeten gaan zoeken! Er moet toch nog wat over zijn, ergens? ’ Vos, Uil en Das vinden het een belachelijk idee om de zon te gaan zoeken. Maar tot ieders verrassing zegt de stille Eekhoorn zacht: ‘Muis, ik ga mee.'
Celina (leesmediaconsulent): De restjes van de zon is een prachtig geïllustreerd prentenboek. De rijke taal van Edward van de Vendel staat garant voor een mooi verhaal. Zowel voor te lezen voor jonge kinderen als voor wat oudere kinderen. Er zit een hele mooie les in verweven zonder belerend te zijn. Ook vind ik de illustraties heel opvallend zonder schreeuwerig te zijn. Ze lijken me erg bruikbaar bij thema’s rondom kunst maar ook de natuur in de herfst. Kortom, een boek dat multi-inzetbaar is in het onderwijs maar ook heerlijk is om voor te lezen.
Vanaf 4 jaar
Meer informatie en reserverenLekker lief tegen iedereen ingaan
Een verhaal over een meisje dat zo eigenwijs is dat ze ervoor durft te kiezen om tegen iedereen in te gaan en lekker lief te zijn in plaats van gemeen.
Madelief Grommel is het liefste meisje van de wereld. Dat vinden haar ouders niet leuk en daarom moet ze naar de school voor Gemeneriken. Daar zullen de leerkrachten van haar een echte gemenerik gaan maken, tenminste.. dat is de bedoeling. Een heerlijk en grappig boek voor de middenbouw. Er zit ontzettend veel humor in dit boek maar ook een diepere laag... Wat zou jij doen wanneer je tussen de gemeneriken terecht zou komen Zou je vast kunnen houden aan je eigen principes? En schuilt er niet in iedereen een klein beetje kattenkwaad?
Yessica, onze leesmediaconsulent tipt: door de diepere laag te belichten uit dit boek in de klas kunnen er mooie gesprekken gevoerd worden. Bijvoorbeeld aan de hand van de Vertel eens vragen van Aiden Chambers. Een mooi gesprek over lief en gemeen zijn aan de hand van het verhaal. Daarnaast is het boek zeer geschikt om interpreterend lezen te oefenen in de midden- of bovenbouw. Door het lettertype dat verandert bij klemtoon en de manier van schrijven, nodigt het boek uit om extra aandacht te besteden aan hoe het wordt gelezen.
Het boek is ook verkrijgbaar als leesbevorderingskrat in de webshop, waarbij de klas gezamenlijk het boek kan lezen. Dit biedt de leerkracht de mogelijkheid om delen voor te lezen, door de leerlingen te laten lezen, of hardop samen te lezen. Het napraten over het verhaal versterkt de leeservaring en maakt het tot een gezamenlijke leesreis voor de hele klas.
Vanaf 8 jaar
Meer informatie en reserverenOver de toekomst, robots en AI
Offline speelt zich af in het jaar 2046, het jaar waarin robots niet meer weg te denken zijn uit het leven. Mike verhuist met zijn ouders van het platteland naar de stad Nieuw Babylon. Robots printen hier de huizen, het voedsel en alles wat verder nodig is. Iedereen is altijd online en met een VR-bril, die iedereen draagt, lopen de werkelijke en virtuele wereld in elkaar over. Mike ontmoet hier meneer Groman. Hij vertelt dat er een groot gevaar dreigt en vraagt Mike om hulp. Maar is deze oude man wel te vertrouwen? En moet Mike ingaan op zijn hulpvraag? Een spannend avontuur volgt! Het boek is mooi geïllustreerd met tekeningen in kleur die goed passen bij het futuristische thema. Voor lezers van ongeveer 9-12 jaar.
Volgens mediacoach Kristel leent dit boek zich goed om het gesprek met leerlingen aan te gaan over de toekomst, robots en kunstmatige intelligentie. Hoe denken zij dat de toekomst eruit zal zien? Waarvoor kunnen we robots gebruiken? Hoeveel ‘macht’ willen we computers geven? En welke dingen zullen computers nooit van ons over kunnen nemen? Leerlingen kunnen een tekening maken die past bij hun toekomstbeeld.
Meer informatie en reserveren