Boekentips voor de Kinderboekenweek
Het thema van de Kinderboekenweek 2024 is “Lekker eigenwijs”. Speciaal voor jou hebben we boekentips over boeken met personages die een tikkeltje tegendraads en lekker eigenwijs zijn.
Waarom mensen doen wat ze doen
Iedereen heeft wel een reden waarom hij doet zoals hij doet. Bij Erie is die reden een stoornis. Tenminste, dat zegt haar therapeut. Erie háát dat woord. Het klinkt alsof je gestoord bent. Nu gaat ze niet meer naar school, want in haar veilige huis midden in het bos zijn geen klasgenoten, geen prikkels, geen stress… en dus ook geen stoornis. Probleem opgelost! Erie besluit zelf te onderzoeken waarom mensen doen wat ze doen. En de perfecte plek daarvoor is De Vliegenzwam. Een huisjespark in het bos. Daar ontmoet ze Bas. Wat doet hij nou in het bos, in zijn rolstoel? Waarom doet hij zo aardig? En waarom vindt hij haar niet ‘anders’, zoals iedereen? Net als Erie denkt dat ze de antwoorden heeft, blijkt Bas een heel andere reden te hebben. Een die haar leven helemaal op z’n kop zet…
Struikmeisje is een sterk uitgewerkt verhaal over ontdekken wie je bent en wat je nodig hebt. Er ligt weinig nadruk op de oorzaak van beperkingen, veel meer op de frustraties en de uitdagingen. Deze zullen herkenbaar zijn voor veel kinderen die zich op wat voor manier dan ook anders voelen. Een mooi boek om deze onderwerpen in de klas te bespreken, aldus leesmediaconsulent Celina. Tevens vind je Struikmeisje terug in onze leesbevorderingskrat ‘Identiteit’.
Vanaf ongeveer 9 jaar.
Op zoek naar lichtpuntjes
Het bos is al dagenlang donker, en het regent de hele tijd. De dieren zitten moedeloos en mopperend bij elkaar onder een dikke dennentak. ‘Waar is al het licht gebleven?’ vraagt Veldmuis zich vertwijfeld af. ‘Waar zijn de restjes van de zon? We moeten gaan zoeken! Er moet toch nog wat over zijn, ergens? ’ Vos, Uil en Das vinden het een belachelijk idee om de zon te gaan zoeken. Maar tot ieders verrassing zegt de stille Eekhoorn zacht: ‘Muis, ik ga mee.'
Celina (leesmediaconsulent Theek 5): De restjes van de zon is een prachtig geïllustreerd prentenboek. De rijke taal van Edward van de Vendel staat garant voor een mooi verhaal. Zowel voor te lezen voor jonge kinderen als voor wat oudere kinderen. Er zit een hele mooie les in verweven zonder belerend te zijn. Ook vind ik de illustraties heel opvallend zonder schreeuwerig te zijn. Ze lijken me erg bruikbaar bij thema’s rondom kunst maar ook de natuur in de herfst. Kortom, een boek dat multi-inzetbaar is in het onderwijs maar ook heerlijk is om voor te lezen.
Vanaf 4 jaar
Meer informatie en reserverenInformatieve boeken kunnen ook leuk zijn!
De meeste diersoorten in de oceaan zijn nog niet door wetenschappers ontdekt. En degene die we wel kennen, proberen we vaak zo snel mogelijk weer te vergeten. Omdat ze te glibberig zijn. Niet knuffelachtig genoeg. Lelijk ook vaak. Daarom heb jij waarschijnlijk nog nooit gehoord van de klapmuts, de kerstboomworm of de koekjessnijder. Zonde! Je moet eens weten wat die beesten allemaal kunnen…
Matthijs Meeuwsen en Paco Vink laten met 'Een slijmzoen voor je oma' zien dat informatieve boeken ook heel leuk kunnen zijn. Erg catchy geschreven met mooie illustraties. Voor lezers vanaf ongeveer 8 jaar.
Onze leesmediaconsulenten geven als tip om met dit boek leerlingen zelf uit te dagen een tof zeedier te bedenken. Laat ze een verhaal schrijven en een tekening maken van hun zeedier.
Meer informatie en reserverenWinnen is leuk, maar niet het belangrijkste
Herman is een hangbuikzwijn die ‘moe’ wordt dat iedereen overal de eerste in wil zijn en een wedstrijd van maken. Op een dag wil hij laten zien dat hij ook de eerste kan zijn maar gaande weg weet hij eigenlijk niet meer wat de wedstrijd inhoudt. Hij weet wel waar hij blij van wordt.
Tip van Lonneke onze leesmediaconsulent: in de groep op school is dit boek te gebruiken om kinderen te laten bedenken waar ze goed in zijn. Waar worden ze blij van? Laat ze dit vervolgens tekenen, verven of kleuren. Je kan het wedstrijd element naar voren halen en bespreken waarom winnen leuk is maar niet het belangrijkste.
Voor kinderen van 4-6 jaar.
Lekker lief tegen iedereen ingaan
Een verhaal over een meisje dat zo eigenwijs is dat ze ervoor durft te kiezen om tegen iedereen in te gaan en lekker lief te zijn in plaats van gemeen.
Madelief Grommel is het liefste meisje van de wereld. Dat vinden haar ouders niet leuk en daarom moet ze naar de school voor Gemeneriken. Daar zullen de leerkrachten van haar een echte gemenerik gaan maken, tenminste.. dat is de bedoeling. Een heerlijk en grappig boek voor de middenbouw. Er zit ontzettend veel humor in dit boek maar ook een diepere laag... Wat zou jij doen wanneer je tussen de gemeneriken terecht zou komen Zou je vast kunnen houden aan je eigen principes? En schuilt er niet in iedereen een klein beetje kattenkwaad?
Yessica, onze leesmediaconsulent tipt: door de diepere laag te belichten uit dit boek in de klas kunnen er mooie gesprekken gevoerd worden. Bijvoorbeeld aan de hand van de Vertel eens vragen van Aiden Chambers. Een mooi gesprek over lief en gemeen zijn aan de hand van het verhaal. Daarnaast is het boek zeer geschikt om interpreterend lezen te oefenen in de midden- of bovenbouw. Door het lettertype dat verandert bij klemtoon en de manier van schrijven, nodigt het boek uit om extra aandacht te besteden aan hoe het wordt gelezen.
Het boek is ook verkrijgbaar als leesbevorderingskrat in de webshop, waarbij de klas gezamenlijk het boek kan lezen. Dit biedt de leerkracht de mogelijkheid om delen voor te lezen, door de leerlingen te laten lezen, of hardop samen te lezen. Het napraten over het verhaal versterkt de leeservaring en maakt het tot een gezamenlijke leesreis voor de hele klas.
Vanaf 8 jaar
Meer informatie en reserverenZoektocht van een eigenwijs ei
Een ‘eigenwijs’ ei rolt uit het nest. Doordat hij tegen een steen botst zie je twee oogjes en twee poten maar weet je nog niet welk dier in het ei zit. Het ‘eigenwijze’ ei gaat door het boek heen op zoek naar zijn mama maar vindt hij zijn mama ook?
Lonneke (leesmediaconsulent): Lees samen het boek en kijk daarna naar familieopstellingen van de kinderen in de groep. Bijvoorbeeld aan de hand van foto’s van thuis of je nodigt ouders uit met een activiteit. Je kan de focus ook op de dieren leggen en bijv. baby dieren en grote dieren met elkaar matchen door ze expres verkeerd weg te zetten. Of laat bijvoorbeeld een klein onderdeel van de dieren zien en dat de kinderen raden welk dier het is en bij welke ouder ze horen.
Voor kinderen vanaf 3 jaar.
Meer informatie en reserverenEen kijkje in het puberbrein
Raaf woont tijdelijk met haar moeder op een camping. Raaf is wordt geschorst op school, haar vader is onbereikbaar en de caravan waar ze verblijven spreekt in het boek helemaal tot de verbeelding. Auteur Annejan Mieras laat je vanaf de eerste hoofdstukken al gelijk in het wereldje van Raaf stappen en je kan je direct inleven in haar puberbrein en de problemen waar ze mee worstelt. Raaf ontdekt achter de camping een bos waar je eigenlijk niet in mag. Een jongen die ze ontmoet op de camping blijkt ook dit bos vaak in te gaan. Maar wat doet hij daar? Langzaam ontdekt Raaf ook nog dat haar moeder dingen voor haar achterhoudt over de reden van het niet kunnen bereiken van haar vader. Raaf kan het niet laten om op ontdekking te gaan.
Het verhaal neemt je mee langs verschillende onderwerpen waarover je met leerlingen in gesprek kunt gaan. Armoede, de dood, ouders die verkeerde keuzes maken, vriendschap en nog veel meer. Moeilijke onderwerpen knap in een makkelijk te lezen boek gevangen.
Onze leesmediaconsulent Yessica tipt: in het boek ontmoet Raaf de zoon van de campingbaas, Nicolaas. Hij zit achter de toonbank en leest het boek: Het mysterie van niks en oneindig veel snot van Jan Paul Schutten. Een pracht van een informatief boek met rijke teksten. Opgedeeld in korte vragen die beantwoord worden. Een mooie manier om tijdens het lezen van het ene boek boekpromotie te doen voor een ander (informatief boek). Juist omdat er in beide boeken veel aandacht is voor sterren en het heelal is hier een mooie verbinding te leggen. Op deze manier laat je kinderen ervaren dat wanneer je leest over een onderwerp het heel tof kan zijn om ook in andere bronnen informatie hierover op te zoeken.
Vanaf 9 jaar.
Over de toekomst, robots en AI
Offline speelt zich af in het jaar 2046, het jaar waarin robots niet meer weg te denken zijn uit het leven. Mike verhuist met zijn ouders van het platteland naar de stad Nieuw Babylon. Robots printen hier de huizen, het voedsel en alles wat verder nodig is. Iedereen is altijd online en met een VR-bril, die iedereen draagt, lopen de werkelijke en virtuele wereld in elkaar over. Mike ontmoet hier meneer Groman. Hij vertelt dat er een groot gevaar dreigt en vraagt Mike om hulp. Maar is deze oude man wel te vertrouwen? En moet Mike ingaan op zijn hulpvraag? Een spannend avontuur volgt! Het boek is mooi geïllustreerd met tekeningen in kleur die goed passen bij het futuristische thema. Voor lezers van ongeveer 9-12 jaar.
Volgens mediacoach Kristel leent dit boek zich goed om het gesprek met leerlingen aan te gaan over de toekomst, robots en kunstmatige intelligentie. Hoe denken zij dat de toekomst eruit zal zien? Waarvoor kunnen we robots gebruiken? Hoeveel ‘macht’ willen we computers geven? En welke dingen zullen computers nooit van ons over kunnen nemen? Leerlingen kunnen een tekening maken die past bij hun toekomstbeeld.
Meer informatie en reserverenGrappig boek over eigenwijze dieren
Tuf is haar knuffelkonijn kwijt en haar beste vriend Isidoor moet haar helpen zoeken. Tuf is stoer en dapper en wil graag op avontuur. Ze komen onderweg allerlei bijzondere dieren tegen zoals siddercavia’s, slijmerige girafslakken en giftige reushoornkevers. Een leuk, grappig en stoer boek dat makkelijk weg leest. Onderdeel van een serie over Tuf. Voor kinderen vanaf 7 - 8 jaar.
Joanne, medewerker projecten & activiteiten, heeft leuke tips voor verschillende activiteiten die je met je groep kunt doen:
- Verzin om de beurt een zelf verzonnen dier die Tuf tegen zou kunnen komen. Een leuk spel wat je even tussendoor kunt doen zonder materiaal. Net als: ik zie, ik zie wat jij niet ziet…
- Katapulten maken
- Samen eten maken (oerpizza’s, brandnetelpesto, mammoetkoeken).
- Om te weten te komen welke recepten de mensen in de prehistorie hadden, kan je onderzoek doen naar: welke schimmels, planten, struiken en bomen groeiden er; welke dieren leefden er; welke gewassen werden verbouwd; welke dieren werden gehouden.
- Hoe maak je een recept? Nadenken over de hoeveelheden die je erin kunt verwerken.
Meer informatie en reserveren
Over hoe moeilijk het is om binnen de lijntjes te blijven
In dit boek leren we Ghost kennen, een tienerjongen die geen makkelijke jeugd heeft tot nu toe. Hij is altijd al aan het rennen in zijn leven, weg van zijn gevaarlijke vader, weg van de geldproblemen thuis. Dan wordt hij ontdekt door de coach van een atletiekteam en kan hij het rennen ergens voor inzetten! Maar dan moet hij wel binnen de lijntjes blijven lopen, en dat lukt hem niet altijd...
Heel modern geschreven boek met subtiele lijnen over diepere problemen als huiselijk geweld en armoede. Leest heel fijn weg en geeft je een inkijk in het leven van Ghost en zijn atletiekvrienden. Alle teamleden komen later ook aan het bod in hun eigen boeken. Patty “Patina” heeft in Nederland al haar eigen verhaal in het volgende boek, er volgen er zeker nog twee die nog moeten worden vertaald. Een mooie serie om te volgen.
Marieke (leesmediaconsulent) tipt: dit boek leent zich goed om met de groep in gesprek te gaan over verschillende thuissituaties. Hoe woon je zelf, hoe wonen anderen? Het boek bespreek heel subtiel kwesties als armoede en achterstandswijken. Maar ook de morele vraagstukken die hier bij horen. Hoe ver zou je zelf gaan als je iets heel graag wil, maar je hebt er niet de middelen voor? Waar liggen de grenzen? Zeker in de bovenbouw zijn dit goede onderwerpen voor mooie gesprekken.
Een eigenwijs weesmeisje en haar 'misbaksels'
De nieuwe Mathilda, wordt Bridget van der Puff al genoemd. Een eigenwijs weesmeisje wat als laatste wees overblijft in het weeshuis voor onaardse kinderen. De gemene baas, mevrouw Zuurbier, doet er alles aan om haar leven te verpesten. Tot de lieve dorpsbakker meneer van der Puff langskomt en Bridget weet te adopteren. Ze komt terecht in zijn bakkerij, maar komt er helaas achter dat ze zelf heel slecht is in bakken! Wanneer mevrouw Zuurbier bakker van der Puff uit wraak ontvoerd, gaat Bridget er achter aan met al haar misbaksels!
Heerlijk boek en zeker te vergelijken met Roald Dahl. Er zijn al 4 boeken in de serie verschenen, dus heel veel leesplezier voor de fans! Voor lezers vanaf 8 jaar.
Marieke: in elk boek staat een echt recept voor koekjes of taart! Dat wordt smullen! Dit boek nodigt enorm uit om ook fantasie baksels (of misbaksels) te maken. Bedenk met de groep wat voor grappige baksels er allemaal kunnen bestaan, welke combinaties zouden zij wel eens willen proeven? En ga een bakfestijn aan in de groep of thuis. In de bibliotheek zijn genoeg boeken met heerlijke recepten te vinden ook, waar je heerlijke baksels mee kunt maken. Of maak de recepten uit het boek natuurlijk.
Een koning die op zoek gaat naar niets
De koning heeft alles! Alles wat er maar is heeft hij verzameld en tentoongesteld in zijn kasten. Het enige wat hij niet heeft, is niets. Dus gaat de koning op zoek naar niets. In de woestijn, in het heelal, waar vind je nou niets? Heel leuk boek over het concept ‘niets’. De conclusie is misschien wat lastiger voor de jonge kinderen, maar geeft wel een mooie aanleiding voor een gesprek over wat nou niets is. Voor kinderen vanaf 3 jaar.
Volgens onze consulent Marieke geeft het boek een mooie aanleiding voor interactieve gesprekken. Wat is nou niets? Kan je dat zien, kan je dat voelen? Wanneer voel je niets? Of voel je altijd wel iets? Hele mooie aanleiding voor de meer diepgaande gesprekken. Zeker niet alleen geschikt voor de kleuters, maar ook voor oudere kinderen.
Meer informatie en reserverenVoor als je van gamen en robots houdt
Tim vindt een raar ding met een knop. Hij drukt op de knop. Alles begint te tollen! Plots staan er heel veel robots om hem heen. Wat nu? Een leuk verhaal vol spanning dat de aandacht goed vasthoudt.
Lindsay, onze collega Projecten & Activiteiten, vindt het boek goed aansluiten bij de beleveniswereld van kinderen. En dan met name jongens die houden van robots en gamen. “Er zijn mooie illustraties die passen bij het best spannende verhaal. Een jongen vindt iets, waardoor hij in een andere wereld terecht komt. Een wereld vol met robots, maar die zijn niet allemaal even aardig! Hierdoor wil je telkens naar de volgende bladzijde om te weten hoe het afloopt met de jongen en de robots. Mijn zoontje wilde niet stoppen met lezen!”
De zinnen in dit leesboek zijn kort en gemiddeld vijf tot zes woorden lang. Er worden hoofdletters en een enkel vraag-/uitroepteken gebruikt. De woorden hebben niet meer dan twee lettergrepen. Eerste boek uit de reeks ‘Ik hou van lezen’. AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.
Ontroerend kinderboek over de liefde voor een huisdier en de vlucht uit een oorlogsgebied
Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. Ook de andere familieleden vertellen hun verhalen. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.
Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Annet Schaap maakte er prachtige illustraties bij in kleur. Het boek is bekroond met de Gouden Griffel 2023.